Elisabeth Norheim kommenterer podcasting foto
Foto: NRK

Har du vært trist, miserabel og alene ved et bord på McDonalds og hørt de lykkelige menneskene ved nabobordet snakke om podcast? Kanskje om Serial, NIRcast eller Mediapuls? Det er ikke tilfeldig. Podcasting er på vei opp, også i Norge.

Elisabeth Norheim har bekymret seg over dette i lengre tid, og var tidlig ute med å varsle regjeringen om farene ved podcasting. Men ikke hvilken som helst podcasting, men «allwhitepanel-casting» som hun selv kaller det.

– Jeg er møkk lei hvite podcaster, skriker hun når vi ringer henne på fasttelefonen.

Elisabeth Norheim AllWhitePanel podcasting
Foto: sakset fra Facebook

Regjeringen behandlet varslingssaken i høst og har både utredet og igangsatt et prøveprosjekt for å håndtere den stadig stigende allwhitepanelcastingen som nå brer om seg i landet.

Kommunal- og moderniseringsminister, Jan Tore Sanner sier at de tar allwhitepanelcastingen på alvor og har i tråd med resultatet fra den ferdigbehandlede varslingssaken bestemt seg for å opprette et kontrollorgan som skal sørge for at alle podcaster i Norge alltid har med minst en person med mørk hudfarge.

– Utfordringen med podcaster er at podcasting kan utføres hvor som helst og gjerne skjult for omverdenen. En annen vanskelig utfordring er at podcaster gjerne blir spilt inn i forveien og i ettertid lastet opp på internett, og når ting først kommer på internett får regjeringens kontrollorgan for allwhitepanelcasting (RKAWPC) problemer, da vi fortsatt ikke har fått bredbånd inn i bygget her.

Det er altså fra januar ulovlig å podcaste så lenge alle i rommet har hvit hud?

– Det sender svært uheldige signaler til omverden når man ikke inkluderer personer med mørk hud i daglige aktiviteter som for eksempel tannpuss, dekkskifte på bilen, og innebandytrening, men kanskje spesielt podcasting. Regjeringen ønsker fokus på mangfold og solidaritet i samfunnet og det betyr også at så lenge du har hvit hudfarge alltid skal ha med deg en person med mørk hudfarge under podcasting.

Er dette noe som er mulig å håndheve i praksis?

– Absolutt. Vi har jobbet sammen med lisenskontoret i NRK for å få til en unison ordning hvor de tar seg av de fysiske kontrollene. Fra årskiftet så vil beboere i Oslo merke hyppigere kontroller både i byrommet men også med mandat til å sjekke boet for podcastingutstyr. Foreløpig har vi kun tenkt å sjekke hjemmene til oslobeboere en gang i uken. Dette vil vi selvfølgelig øke til flere ganger i uken etterhvert, slik vi proaktivt kan forhindre ulovlig allwhitepanelcasting.

Elisabeth Norheim er allikevel misfornøyd med at regjeringen nå tar hennes varsel på alvor, og implementerer faktiske tiltak for å arrestere hvite personer som sitter på hjemmekontorene sine, og allwhitepanelcaster uten mørkhudede personer tilstede.

– Det er et steg i en retning. Det er alt jeg har å si, skriker Norheim og ber oss slutte å sende henne nakenbilder.