– Journalister i Aftenposten rammet av betalingsmur

Nå må journalister i Aftenposten betale for å kunne skrive videre.

De kontroversielle betalingsmurene har eksistert i noen år allerede og flere nettaviser har benyttet seg av dette som et virkemiddel for å få økt inntjeningen på digital journalistikk.

Sjefredaktør Espen Egil Hansen er storfornøyd med utrullingen av den nye disruptive betalingsmuren de har utviklet inhouse det siste året.

– Nå er alle med i klubben, også våre egne folk, sier Espen Egil Hansen entusiastisk til Someliten når vi møter ham i Aftenpostens lokaler i Akersgata.

espen egil hansen betalingsmur
Espen Egil Hansen gleder seg over den nylanserte interne betalingsmuren for desken.

Hvorfor har dere innført betalingsmur på journalistenes arbeidsmaskiner?

– Vi mener vi har utviklet et supert produkt som skal øke inntjeningen vår på digital journalistikk. For å få til dette må alle med, og er det noen som er like glad i Aftenposten som meg så er det mine egne ansatte.

Men er det ikke litt rart å kreve at Aftenpostens ansatte skal ta frem bankkortet sitt for å skrive saker for sin egen arbeidsgiver?

– Ikke i det hele tatt. God journalistikk koster penger. Helst ville jeg hatt betalingsmur på kaffeautomaten og toalettet også, men det er en sak jeg får ta med styret neste år.

Blir en overgang

Ingeborg Senneset, journalist og kommentator i Aftenposten, har merket seg at det blir en stor overgang å jobbe på den nye måten.

Ingeborg Senneset aftenposten betalingsmur
Ingeborg Senneset skal fortsette å skrive kommentarer i Aftenposten til tross for at betalingsmur-vinduet er i veien. FOTO: Paal Audestad

– Fra å kunne skrive hele artikler og kommentarer får vi nå bare skrevet to avsnitt før teksten blir grå og forsvinner og det kommer en melding om at vi må abonnere for å kunne skrive mer. Det er klart at dette blir en overgang, sier Senneset.

Hva skjer om du velger å ikke abonnere da?

– Jeg kan fortsatt skrive selv om teksten forsvinner bak meldingen på skjermen men jeg ser bare ikke hvordan artikkelen blir til slutt. Det gjør bare de som har betalt for å abonnere. You tell me, avslutter Senneset.