– Journalister i Aftenposten rammet av sin egen betalingsmur

Nå må journalister i Aftenposten betale for å kunne skrive nyheter på desken.

Betalingsmurene har eksistert i noen år allerede og flere nettaviser benytter seg av dette som et virkemiddel for å få økt inntjeningen på digital journalistikk. For flere av de største norske mediehusene pågår videreutviklingen av disse murene fortsatt.

Sjefredaktør Espen Egil Hansen i Aftenposten har nylig rullet ut siste versjon av en ny betalingsmur de har utviklet inhouse det siste året, til stor fornøyelse for ledelsen.

– Nå kan alle få kjenne på betalingsmuren vår på kroppen, også våre egne folk, sier Espen Egil Hansen entusiastisk til Someliten når vi møter ham i Aftenpostens lokaler i Akersgata.

espen egil hansen betalingsmur
Espen Egil Hansen gleder seg over den nylanserte interne betalingsmuren for desken.

Hvorfor har dere innført betalingsmur på journalistenes egne arbeidsmaskiner?

– Vi mener vi har utviklet et supert produkt som skal øke inntjeningen vår på digital journalistikk. For å nå inntjeningsmålene våre må alle med, og er det noen som er like glad i Aftenposten som meg så er det mine egne ansatte, sier Hansen mens han gliser og støtter seg til resepsjonen.

Er det ikke litt rart å kreve at Aftenpostens egne ansatte skal ta frem bankkortet sitt for å skrive saker for sin egen arbeidsgiver?

– Ikke i det hele tatt. God journalistikk koster penger. Helst ville jeg hatt betalingsmur på kopimaskinen og feriedager også, men det får vi ta senere.

SE OGSÅ: VI HAR ÅPNET SATIREBUTIKK. SJEKK HER >>

Forberedt på at det blir en overgang

Ingeborg Senneset, journalist og kommentator i Aftenposten, har merket seg at det blir en stor overgang å jobbe på den nye måten.

Ingeborg Senneset aftenposten betalingsmur
Ingeborg Senneset skal fortsette å skrive kommentarer i Aftenposten til tross for at betalingsmur-vinduet er i veien. FOTO: Paal Audestad

– Fra å kunne skrive hele artikler og kommentarer får vi nå bare skrevet to avsnitt før teksten blir grå og forsvinner. Det kommer så en melding om at vi må abonnere for å kunne skrive mer. Det er klart at dette blir en tøff overgang, sier Senneset.

Hva skjer om du velger å ikke abonnere da?

– Jeg kan fortsatt skrive selv om teksten forsvinner bak meldingen på skjermen men jeg ser bare ikke hvordan artikkelen blir til slutt. Det gjør bare de som har betalt for å abonnere. Så you tell me, avslutter Senneset.