Satirenettsteder går sammen om merking av satire etter klager fra forening

Etter lang tids frustrasjon har nå Foreningen for alvorlig krenkede satireofre (FAKS) besluttet å sende inn klage til PFU vedrørende satirebølgen som har skylt over landet de siste årene. Dette fordi de mener satiren er vanskelig å identifisere. Satirenettsteder går nå sammen om en felles merking av satire for å unngå misforståelser.

 

Leder for FAKS, Christian Tybring-Gjedde, sier at de etter flere år med diskriminering i nyhetsbildet har fått nok av satirenettsteders såkalte «underholdning», og krever derfor at satirenettsteder for fremtiden merker satire på samme måte som bloggere må merke annonsert innhold. Dette for å unngå misforståelser.

Christian Tybring Gjedde er provosert av satireartikler som ikke er mulig å identifisere som satire. Foto: JAQCUES HVISTENDAHL
Christian Tybring Gjedde er provosert av satireartikler som ikke er mulig å identifisere som satire. Foto: JAQCUES HVISTENDAHL


— Vi har fått nok. Det er rett og slett diskriminering at disse såkalte «nettstedene», om det i det hele tatt er deres ekte navn, pøser ut videoer og artikler, og så sitter vi her i mellomtiden og ikke skjønner saken, kjefter Tybring-Gjedde.

Og du mener da at disse satirenettstedene gjør narr av medlemmer i FAKS?

— Nei det har jeg ikke sagt. Ikke putt ord i munnen på meg. Er du også et satirenettsted, tordner det fra Tybring-Gjedde.

Du sier at dere er ikke direkte ofre av satiren, men dere klarer ikke identifisere den?

— Helt riktig, vi er møkk lei av å lese nyhetsartikler vi i god tro oppfatter som ekte, og så flere timer senere får vi vite at det bare er fiktiv tulleinformasjon alle andre syns er gøy. Vi i FAKS føler oss krenket fordi innholdet ikke inkluderer oss som ikke skjønner satire. Derfor må det merkes tydelig at dette innholdet er morsomt, og hvorfor det er morsomt, sier Tybring-Gjedde.

Ipsos MMI har på oppdrag fra FAKS gjennomført en spørreundersøkelse blant et representativt utvalg nordmenn, for å avdekke hvor stor del av befolkningen som henger fast i kommentarfelt på jakt etter sannheten i artiklene.

— Og resultatet var som forventet helt hårreisende. 0,01 prosent av de 100.000 spurte følte seg både diskriminert og krenket av å ikke kunne skjønne om artikkelen var satire eller ekte, sier Tybring-Gjedde.

Det nyopprettede satirerådet «Satiriminati» består av et råd med redaktører fra de mest aktive satireaktørene i landet, som blant annet 5080, NRK Satiriks, Norske Grønnsaker, Someliten.no, Opplysningskontoret og Heltnormalt. Panelet har nå kommet frem til en løsning som skal dekke kravene fra FAKS, sier yppersteprest for rådet, Markus Gaupås Johansen.

Markus Gaupås Johansen satire foto
Markus Gaupås Johansen ønsker å blidgjøre FAKS med ny satiremerking. Foto: Lars Eivind Bones

— Vi har hatt noen gode ironiske workshops med de andre redaktørene og kommet frem til en felles merkeordning som vil gjøre det tydelig hvilke artikler som er satire og hva alle andre ler av. Dette vil nøste opp i eventuelle misforståelser, sier Johansen, og tar frem en pose twist.

Hvis artiklene merkes så tydelig vil ikke dette ødelegge det som er morsomt med humor og satire?

— Etter å ha pratet med FAKS ser vi poenget deres med at de beste vitsene er de som må forklares grundig, sier Johansen, og tilføyer at i dagens raske utvikling må det å tenke selv være en oppgave som overlates til robotene.

Når vil dere begynne å merke innholdet som satire?

— Det trer i kraft umiddelbart. Tid er hellig for mange, og vi har rett og slett ikke tid til å tenke selv lenger. Selve merkingen vil være en faktaboks som forklarer at artikkelen er morsom, hva som er morsomt, og hvorfor i en fyldig punktliste, sier Johansen.

Tybring-Gjedde i FAKS jubler med sint fjes over nyheten, og gleder seg til å få muligheten til å kunne le av det alle andre ler av.

— Nå kan endelig vi også kose oss med denne satiren det er så mye snakk om, sier Tybring-Gjedde og gleder seg til en dag uten daglige raserianfall i kommentarfeltene.

LES OGSÅ: Sophie Elise slipper ny reklame på Karpe Diems blogg