Slik blir den nye NRK-lisensen

Den skumle og kontroversielle NRK-lisensen blir en egen avgift som betales per innbygger og ikke per TV.

 

Etter uker med tunge forhandlinger er nå alle partiene på Stortinget enige om en avtale for fornyelse av lisensordningen. Til forskjell fra tidligere hvor alle måtte betale lisens selv om de ikke så på NRK, skal nå alle betale, selv om de ikke ser på NRK.

Med andre ord er ordningen modernisert for 2019 sier en midlertidig ansatt i korridoren hos NRK.

Dette er noen av punktene i den nye avtalen:

  • Det blir slutt på å betale penger for å ha en boks med skjerm i stuen.
  • I stedet skal du nå betale hver gang du starter dekoderen for å se på tv.
  • Husholdningen må registrere antall beboere i husholdningen.
  • Betalingen skal skje med papirfaktura via portalløsningen hos de ulike leverandørene av kabel-tv, IPTV, og parabol.

GET, Altibox, Canal Digital og RiksTV skal i dag ha mottatt instrukser om å starte utredning og utvikling av betalingsløsningen i sine portalgrensesnitt.

 

Går bort fra gammeldagse løsninger

— Det er på tide å rive av klærne på løsningen og kle den opp i 2019-kostyme. NRK-lisensen har frem til nå vært utdatert, og jeg ser for meg at den nye løsningen vil være langt mer behagelig både på kostnad og i bruk, sier Skei Grande og gnir seg i hendene.

Ettersom den nye portalløsningen blir et nytt rammeverk på toppen av eksisterende løsning, vil det også kreve integrasjoner til det gamle NRK-lisenssystemet som består av store mengder lisensdata på en UNISERVO-tørketrommel fra 1951.

Kommunikasjonsansvarlig i Altibox, Lars Rasdal, betrygger kundene med at grensesnittet i Altibox-portalen ikke er så dramatisk som det kanskje høres ut i media.

Lars Rasdal Altibox NRK Lisens
Lars Rasdal betrygger kunder med at det ikke blir vesentlige endringer i forbindelse med NRKs omlegging av lisenssystemet. Foto: Altibox.no

— Det er viktig for meg å presisere at det ikke vil bli dramatiske endringer i grensesnittet og at våre kunder ikke trenger å bekymre seg over å få en telefon fra bestemor som ikke finner «kosekanalene», sier Rasdal og gjør hermetegn i luften.

Kan du fortelle litt om de faktiske endringene for deres kunder?

— Når kunden slår på sin dekoder eller Altibox-app vil det dukke opp en melding som ber deg betale for at du nå skal se på TV. Ettersom vi allerede kjenner kunden fra før i systemene er det bare å bekrefte at du vil ha tilsendt papirfaktura samt føre opp hvor mange som bor i husholdningen, så er det bare å vente til du mottar fakturaen i posten. Når du har betalt, så er det bare å slå seg løs, sier Rasdal og former en diamant med hendene.

Må man betale en papirfaktura for å se på tv? Sendt på post?

 

— Ja det er riktig. Da estimerer vi vanlig postgang for A-post, Cirka 1-3 dager. Etter verifisert betaling kan du nyte en deilig tv-opplevelse fra Altibox, sier Rasdal.

 

Jeg er usikker på om våre lesere helt skjønner så jeg gjentar spørsmålet, man starter dekoderen, får melding om betaling, må bekrefte papirfaktura, vente på papirfaktura, betale denne og så kan man se på tv? Er dette den nye hverdagen til kundene i Altibox?

— Det stemmer på en prikk, sier Rasdal. Dette gjelder alle leverandører og jeg har, sammen med de andre kommunikasjonsansvarlige, blitt enig om å si at det er en god løsning som nå kommer på plass.

Dette høres jo mye verre ut? Kan man velge noe annet enn papirfaktura, og vil det komme et digitalt alternativ slik man ikke må vente på posten før man kan se på tv?

altibox tv nrk lisens illustrasjon
Dette er meldingen Altibox skal presentere sine kunder i regi av den nye lisensordningen fra NRK

— I utgangspunktet er det ingen planer om det. Men, det er imidlertid lagt til rette for at man skal kunne logge seg inn med BankID-brikken for å laste ned fakturaen som PDF.

Det er vel fortsatt ikke helt bra å måtte gjøre dette hver gang man slår på dekoder. Men alt man trenger er BankID-brikke?

— Du trenger BankID-brikke. Du må også sikre deg et tabellkort med unike engangskoder fra NAV. Når du taster inn de to kodene vil du få en SMS for å bekrefte fødsels- og personnummer, før du må fylle inn et meldekort hvor du må føre opp antall beboere i husholdingen, dette returneres til oss på epost. Du vil så få en epost i retur med lenke for å få faktura på PDF.

 

DNB mener saken er litt mer kompleks

Even Westerveld NRK lisens Altibox foto DNB
Even Westerveld i DNB mener ting og tang er mer komplekst. Foto: Flickr

Even Westerveld, kommunikasjonsdirektør i DNB sier at det er flere faktorer som spiller inn.

— Når pengeoverføringene for NRK-lisens går fra kunde til leverandør av NRKs kanaler er alle banker innom transaksjonen for å verifisere betalingene for NRK. Hver transaksjon tar cirka en uke å godkjenne i våre systemer før betalingen blir verifisert.

Med andre ord må kundene vente halvannen uke fra de slår på dekoderen til de kan se på tv?

— Jeppsi peppsi, avslutter Westerveld og overfører litt penger til oss på Vipps.

 

Les også: NRK dropper Marienlyst — Flytter inn i moderne hovedkontor på MESH